« Sluta röka, annars... | Main | Karta över Reykjavík centrum »

söndag, december 19, 2004

Älskar du surströmming?

hakarl
Jag menade ingenting illa när jag öppnade påsen medan det japanska par som pluggat i Storbritanien lagade mat i köket i Reykjavíks vandrarhem. De var snälla och bjöd mig soppa till middags. Soppan var gott och när vi åt var det inte farligt heller.

På påsen stod "HÁKARL".

Jag var då tokintresserad av denna isländska traditionella mat. Hákarl är så att säga typ jäst hajkött. När jag öppnade den luktade det lite ammoniak, men lukten var inte så stark.

Inte i början.

Jag tog en bit och tuggade. Det smakade nästan ingenting. Men sedan kände jag något obehaglig bäskhet och en aning äckel. Det gick att svälja men eftersmaken var någonting som gör människa ledsen. Eller besviken på alla existens. Det japanska paret kom till Island den första gången och det var det första nordiska landet som de upplev. När jag frågade dem om de ville prova den traditionella födan från det land som har Nordens äldsta språk glimtade det till i deras ögon och de sa "ja, gärna!" såglatt. Och här måste jag påminna er att det inte var meningen. Jag tyckte det var bra att unga människor skulle få spännande upplevelser. De tog var sin bit av hákarl och tuggade.

Pojken tålde inte och sprang till soptunna. Och det var då som lukten började kännas allt starkare.
Nu kände alla lukten som blossade ur påsen och fyllde köket. En tysk backpacker kom till köket och undrade vad det var. Jag förklarade. Hon var som de flesta "Wonderfogel" mycket nyfiken och ville prova en. Jag gav henne en bit och hon tuggade. Sen sprang hon iväg.

En amerikansk kille såg allt och viskade någonting med sin kompis. Sen sa han: I'm temper to try it!

Jag gav honom en bit och han tog den. Jag tyckte synd om honom när jag såg honom tugga. Han som var temper to try it led nu av hajens underliga smak och lukt. Men till sist svalde han utan att ta vatten. Han fick 5 dollar av sin kompis.
Hm.

Nu hade lukten blivit tämligen stark och jag fick göra någonting åt situationen. Jag packade den öppnade påsen med flera plastpåsar, band den fast och grävde djupt i soptunnan. Det tog ett dygn att lukten togs bort.

|

« Sluta röka, annars... | Main | Karta över Reykjavík centrum »

Comments

Man ska äta en haj-bit och sedan dricka en snaps med isländskt brännvin till. Gärna hemmagjort brännvin. Supen lindrar smaken något (eller får en åtminstone att tänka på annat).

Jag tyckte nog inte att det smakade så illa. Ammoniaklukten var obehaglig men smaken var helt uthärdlig.

Posted by: Barse | torsdag, maj 12, 2005 at 23:10

Ja, det skulle jag ha gjort varkligen... Men jag ska pröva nästa gång!

Får man bränna brännvin hemma på Island?

Posted by: Muneo | fredag, maj 13, 2005 at 20:45

Post a comment(Not displayed with comment.)


Comments are moderated, and will not appear on this weblog until the author has approved them.TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://app.cocolog-nifty.com/t/trackback/32075/2310205

Listed below are links to weblogs that reference Älskar du surströmming?:

« Sluta röka, annars... | Main | Karta över Reykjavík centrum »